Wie ben je zonder je haar?

€ 25,00

November 2023

Omgaan met Alopecia Areata

Het is december 2018 als ik naar de kapper ga. Daar wordt op de kappersstoel ontdekt dat ik een aantal kale plekken heb op mijn kruin. Ik blijk de auto-immuunziekte Alopecia Areata te hebben, een aandoening waar ik nog nooit eerder van gehoord heb. Mijn haar valt uit op diverse plekken op mijn hoofd en mijn lichaam. Nooit eerder was ik onzeker over hoe ik eruitzag. Dit is het begin van een periode die bij mij en mijn omgeving veel teweeg heeft gebracht. En een zoektocht naar mijn nieuwe identiteit.

 

Ons haar en alles wat daarmee te maken heeft, vormt een groot deel van onze identiteit. Het haar is een omlijsting van het gezicht en een van de belangrijkste kenmerken van een persoon. Daarom heeft haarverlies veel impact op jou en je omgeving. Je gaat door een proces van confrontatie, onzekerheid en rouw. Hoe ga je ermee om en wat kan je eraan doen? Mijn kennis en ervaring wil ik graag delen. Ik hoop jou of de omgeving handvaten te geven om je verder te helpen in het proces naar acceptatie. Hoe fijn is het als je vrij kunt zijn in je leven en niet bezig bent met hoe je overkomt op anderen.

Titel boek: Wie ben je zonder je haar?
Ondertitel : Omgaan met Alopecia Areata

Auteur: Astrid Honcoop
Uitgeverij: Het Ontwerploket
Isbn-nummer: 978-90-9037860-2

Lees hier het artikel in Libelle 2023: De dag nadat .... ik mijn haar afschoor.

Rating: 4 sterren
1 stem

Reviews

Perdiep Ramesar

Dat is de titel van het nieuwste boek van Astrid Honcoop, één van mijn schrijvers. Zij schrijft in haar boek openhartig en kwetsbaar over het leven met en het verwerkingsproces van de auto-immuunziekte Alopecia Areata.
Ze presenteerde vorige week haar mooie verhaal met pijn, verdriet, onbegrip en rouw, maar ook met overwinning op overwinning. Een aanrader: ‘Wie ben je zonder je haar’ van Astrid Honcoop.

Ik ben ontzettend trots op deze auteur en haar goede werk aan bewustwording. Alopecia is niet alleen van Jada Pinkett-Smith of dichter bij huis Barbara van Beukering. Lees nu het verhaal over hoe het proces werkt voor deze vrouw die in 2018 ineens plukken haar begon te verliezen.

Margot

Ik heb net je boek uitgelezen. Dank je wel dat je mij een stukje meeneemt op jouw levenspad en jouw verwerkingsproces. Je beschrijft heel duidelijk en persoonlijk hoe jij hiermee bent omgegaan. Het raakt me. Mooi zoals je het "spel" beschrijft tussen jou en de buitenwereld. Heel verhelderend en leerzaam.

Anke Bot

Een boek geïnspireerd op een fotoshoot. Dat lijkt de omgekeerde volgorde, maar bij Astrid Honcoop werkte het zo. In haar boek ‘wie ben je zonder haar’ vertelt zij hoe zij heeft leren omgaan met Alopecia Areata. Onze fotoshoot met visagist Godard Koremans was het keerpunt in hoe zij naar zichzelf kijkt. Op beeld zag zij een prachtige vrouw. Verbluft over hoe mooi zij was, zonder haarwerk. Maar het beeld klopte toen nog niet met hoe zij zichzelf zag. Wie was die stralende vrouw? Nu ziet zij zichzelf als een kunstwerk en deelt zij open en kwetsbaar hoe zij in het leven staat. Als een sterke, stoere vrouw. Dit boek is een aanrader voor iedereen. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.