Waarom zijn haren zo belangrijk voor ons?

Het hebben van haren en hoe we het dragen, is belangrijk voor ons als mens.  Door de evolutie is de functie van haar om ons te beschermen tegen invloeden van buitenaf verloren gegaan. Tegenwoordig heeft lichaamshaar geen duidelijke functie meer, een mens heeft te weinig haren die kunnen dienen als bescherming of isolatiemiddel tegen warmte of kou.

Lees meer »

Hoe korter hoe beter

Nooit gedacht dat ik zou zeggen: 'Hoe korter hoe beter'.Vanaf het moment dat ik mijn haren afschoor, kwam er rust. Natuurlijk moest ik even wennen aan mijn nieuwe ik. Maar geen onzekerheid meer of ik alles goed kan verbergen om de plekken niet te laten zien. Geen haren meer op het kussen, op het bureau of waar dan ook.Mijn plekken lopen. Dat betekent dat ik vandaag al andere kale plekken dan toen de foto is gemaakt. Mijn haren blijven dus uitvallen en groeien en uitvallen. Een continu proces.Daarom ik een kort modelletje zo fijn. Dit ben ik! Lekker uniek ūüėČAuteur 'Wie ben je zonder je haar'#alopecia¬†#alopeciaareata¬†#alopecianbeauty¬†#haarverlies¬†#haaruitval¬†#kapsel¬†#identiteit¬†#mooizoalsjebent¬†#mooi¬†#kaalheid¬†#kaal¬†#kapsel

Lees meer »

De haarcultuur is enorm.

Overal waar ik kom gaan gesprekken over je haar, kapsel of look. Dat valt mij natuurlijk enorm op nu ik zelf #haaruitval heb. Als mensen naar mijn aandoening vragen, gaat eigenlijk gelijk het gesprek naar het kapsel van de desbetreffende persoon. Want iedereen heeft iets met haar.

Lees meer »

Auteur Astrid Honcoop had een persoonlijk verhaal te vertellen.

Auteur Astrid Honcoop had een persoonlijk verhaal te vertellen. Ze heeft namelijk de aandoening Alopecia, waardoor haar haar uitvalt en kale plekken op haar hoofd krijgt. Dat was een enorme schrik voor haar en haar omgeving. Lang haar past toch binnen het schoonheidsideaal en wat nu? Het was een intens (rouw)proces. In haar boek 'Wie ben je zonder je haar' beschrijft zij haar verwerkingsproces en hoe zij de krachtige vrouw is geworden die ze nu is. Omdat dit boek zo persoonlijk en zo dichtbij komt, was het schrijfproces ook niet altijd eenvoudig.

Lees meer »

Schrijfcoach Perdiep Ramesar interviewt schrijvers

Heeft iedereen dat niet eens ervaren?Dat waar Astrid het over heeft.Wat zegt Astrid erover:'Dit verhaal, zo persoonlijk en hoe moeilijk dan ook, moest er gewoon uit.'Ze beschreef haar reis over haar levensveranderende ervaring toen de ziekte, Alopecia, haar onaangenaam verraste.In haar interview Perdiep vertelt ze waarom ze het verhaal heeft beschreven, en wat het opschrijven voor haar heeft betekend.

Lees meer »

Op de gevoelige plaat

Astrid Honcoop schreef een boek over leven met alopecia areata. ‚ÄúEen lange tijd geleden, toen ik nog haarwerken droeg, deed ik een fotoshoot met √©n zonder haarwerk. Die foto‚Äôs waren prachtig. Maar omdat ik zelf het gevoel had dat ik mij super-vrouwelijk voelde met haarwerk, en juist heel ‚Äėkaal‚Äô zonder haarwerk, hielden die foto‚Äôs mij een totaal andere spiegel voor. De vrouw met het haarwerk was namelijk helemaal niet zo aan het floreren zoals ik in mijn hoofd had. En de foto van de vrouw z√≥nder haarwerk, die stond juist w√©l in haar kracht!

Lees meer »

Op de radio

Prettig weekend; het radio programma van omroep @atosrtv en @rtvridderkerk.Vanochtend mocht ik hier live een interview geven over de auto immuunziekte #alopecia naar aanleiding van mijn boek "Wie ben je zonder je haar". Haaruitval zorgt voor schaamte. Veel mensen vinden het lastig om hier mee om te gaan en verbergen zich achter sjaaltjes, petjes en haarwerken.Luister het hele stuk terug .

Lees meer »

Boekpresentatie "Wie ben je zonder je haar?"

Ondernemer en kunstenaar¬†Astrid Honcoop¬†schreef een boek over kaalheid bij vrouwen, en dan met name over de aandoening Alopecia Areata waar zij zelf sinds een aantal jaren mee te kampen heeft.De boekpresentatie van ‚ÄėWie ben je zonder je haar?‚Äô was op donderdag 23 november in het¬†Nationaal Onderwijsmuseum¬†in Dordrecht, waar Astrid zelf ook werkzaam is als museumdocent.Familie, vrienden en relaties uit haar zakelijk netwerk waren gekomen om Astrid te feliciteren met haar tweede boek ‚Äď een jaar eerder schreef zij ‚ÄėIk baal van taal!‚Äô ‚Äď onder het genot van een hapje en een drankje.Astrid trakteerde haar gasten op een mini-quiz met feiten en fabels over haar. Wist jij bijvoorbeeld dat blonde mensen de meeste haren op hun hoofd hebben en roodharigen de minste?¬†¬†Of dat vrouwen dagelijks gemiddeld maar liefst 38 keer in de spiegel kijken om hun uiterlijk te checken? Met deze originele en ludieke start was de toon gezet; het werd een gezellige en informele bijeenkomst,¬†bijgewoond door mensen die Astrid een warm hart toedragen en haar veel succes wensen met haar boek!

Lees meer »

Alopecia is niet alleen van Jada Pinkett-Smith of dichter bij huis Barbara van Beukering.

Wie ben je zonder je haar'‚Ķ..Dat is de titel van het nieuwste boek van Astrid Honcoop, √©√©n van mijn schrijvers. Zij schrijft in haar boek openhartig en kwetsbaar over het leven met en het verwerkingsproces van de auto-immuunziekte Alopecia Areata.Ze presenteerde vorige week haar mooie verhaal met pijn, verdriet, onbegrip en rouw, maar ook met overwinning op overwinning. Een aanrader: ‚ÄėWie ben je zonder je haar‚Äô van Astrid Honcoop.Ik ben ontzettend trots op deze auteur en haar goede werk aan bewustwording. Alopecia is niet alleen van Jada Pinkett-Smith of dichter bij huis Barbara van Beukering. Lees nu het verhaal over hoe het proces werkt voor deze vrouw die in 2018 ineens plukken haar begon te verliezen.Bestel het boek ‚ÄėWie ben je zonder je haar‚Äô van Astrid Honcoop via:¬†https://lnkd.in/ekxHDFsQIk wens dit boek veel lezers, dus kopen dit boek!

Lees meer »

Wat fotografie kan doen

Een boek ge√Įnspireerd op een fotoshoot. Dat lijkt de omgekeerde volgorde, maar bij¬†Astrid Honcoop¬†werkte het zo. In haar boek ‚Äėwie ben je zonder je haar‚Äô vertelt zij hoe zij heeft leren omgaan met Alopecia Areata. Onze fotoshoot met fotograaf Anke Bot fotografie. en visagist¬†Godard Koremans¬†was het keerpunt in hoe zij naar zichzelf kijkt. Op beeld zag zij een prachtige vrouw. Verbluft over hoe mooi zij was, zonder haarwerk. Maar het beeld klopte toen nog niet met hoe zij zichzelf zag. Wie was die stralende vrouw? Nu ziet zij zichzelf als een kunstwerk en deelt zij open en kwetsbaar hoe zij in het leven staat. Als een sterke, stoere vrouw. Dit boek is een aanrader voor iedereen.¬†

Lees meer »