Rating: 0 sterren
0 stemmen

November 2023

Omgaan met Alopecia Areata

Het is december 2018 als ik naar de kapper ga. Daar wordt op de kappersstoel ontdekt dat ik een aantal kale plekken heb op mijn kruin. Ik blijk de auto-immuunziekte Alopecia Areata te hebben, een aandoening waar ik nog nooit eerder van gehoord heb. Mijn haar valt uit op diverse plekken op mijn hoofd en mijn lichaam. Nooit eerder was ik onzeker over hoe ik eruitzag. Dit is het begin van een periode die bij mij en mijn omgeving veel teweeg heeft gebracht. En een zoektocht naar mijn nieuwe identiteit.

 

Ons haar en alles wat daarmee te maken heeft, vormt een groot deel van onze identiteit. Het haar is een omlijsting van het gezicht en een van de belangrijkste kenmerken van een persoon. Daarom heeft haarverlies veel impact op jou en je omgeving. Je gaat door een proces van confrontatie, onzekerheid en rouw. Hoe ga je ermee om en wat kan je eraan doen? Mijn kennis en ervaring wil ik graag delen. Ik hoop jou of de omgeving handvaten te geven om je verder te helpen in het proces naar acceptatie. Hoe fijn is het als je vrij kunt zijn in je leven en niet bezig bent met hoe je overkomt op anderen.

Titel boek: Wie ben je zonder je haar?
Ondertitel : Omgaan met Alopecia Areata

Auteur: Astrid Honcoop
Uitgeverij: Het Ontwerploket
Isbn-nummer: 978-90-9037860-2

Wil je een gesigneerd exemplaar?
Een gesigneerd exemplaar van "Ik baal van taal" is eenvoudig te bestellen. Geef het dan even aan bij het bestellen voor wie het boek is en welke boodschap je wilt doorgeven.

 

Reviews

Perdiep Ramesar

Dat is de titel van het nieuwste boek van Astrid Honcoop, één van mijn schrijvers. Zij schrijft in haar boek openhartig en kwetsbaar over het leven met en het verwerkingsproces van de auto-immuunziekte Alopecia Areata.
Ze presenteerde vorige week haar mooie verhaal met pijn, verdriet, onbegrip en rouw, maar ook met overwinning op overwinning. Een aanrader: ‘Wie ben je zonder je haar’ van Astrid Honcoop.

Ik ben ontzettend trots op deze auteur en haar goede werk aan bewustwording. Alopecia is niet alleen van Jada Pinkett-Smith of dichter bij huis Barbara van Beukering. Lees nu het verhaal over hoe het proces werkt voor deze vrouw die in 2018 ineens plukken haar begon te verliezen.

Margot

Ik heb net je boek uitgelezen. Dank je wel dat je mij een stukje meeneemt op jouw levenspad en jouw verwerkingsproces. Je beschrijft heel duidelijk en persoonlijk hoe jij hiermee bent omgegaan. Het raakt me. Mooi zoals je het "spel" beschrijft tussen jou en de buitenwereld. Heel verhelderend en leerzaam.

Anke Bot

Een boek geïnspireerd op een fotoshoot. Dat lijkt de omgekeerde volgorde, maar bij Astrid Honcoop werkte het zo. In haar boek ‘wie ben je zonder haar’ vertelt zij hoe zij heeft leren omgaan met Alopecia Areata. Onze fotoshoot met visagist Godard Koremans was het keerpunt in hoe zij naar zichzelf kijkt. Op beeld zag zij een prachtige vrouw. Verbluft over hoe mooi zij was, zonder haarwerk. Maar het beeld klopte toen nog niet met hoe zij zichzelf zag. Wie was die stralende vrouw? Nu ziet zij zichzelf als een kunstwerk en deelt zij open en kwetsbaar hoe zij in het leven staat. Als een sterke, stoere vrouw. Dit boek is een aanrader voor iedereen. 

Marjolein

Lieve Astrid,

ik wil je als onbekende heel erg bedanken voor je mooie boek ‘Wie ben je zonder je haar?’ Ik zit nu zelf sinds een paar weken in de rollercoaster die Alopecia.

In 1 adem heb ik je boek uitgelezen met af en toe de tranen over mijn wangen van (h)erkenning! Je hebt het prachtig verwoord en ik vind jou ook prachtig en stoer ! Ik hoop over een tijdje net zo sterk als jij uit deze ellende te komen .. maar ik heb nog wel ff tijd nodig.

Komt vast, op wat voor manier dan ook, weer goed met mij. Daar vertrouw ik op na jouw boek te hebben gelezen. Heel veel dank hiervoor

Liefs, Marjolijn

Anoniem

Wat een prachtig boek! Heel herkenbaar vooral. Wat ik heel fijn vond dat door dit boek te lezen ik voor mezelf een bevestiging kreeg dat het “normaal“ is waar ik allemaal door heen ga qua emoties, verdriet, boosheid , schaamte etc etc. Je krijgt een diagnose en daarna wordt je als patiënt eigenlijk aan je lot overgelaten.

Dus voor iedereen die de diagnose alopecia heeft óf met iemand te maken heeft die alopecia heeft is dit boek echt een aanrader !

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Lezing, workshop of kennis

Wil je meer weten over hoe je het leven moet oppakken na haarverlies? Ik kom graag mijn ervaring delen om andere mensen verder te helpen.

 

Niet alleen mensen met Alopecia hebben haarverlies. Ook na een medische behandeling is het lastig om jezelf te herkennen in de spiegel. Niet alleen jijzelf moet hier mee omgaan, ook de omgeving moet wennen aan het beeld. Dat kan soms best lastig voor degene zijn, waardoor steun niet altijd tot uiting komt.

Lees hier het artikel in Libelle 2023: De dag nadat .... ik mijn haar afschoor.

 

 

Tevens is mijn boek ook te vinden via bestelbijdeauteur.nl en via boekenbestellen.nl