Gastles stichting Possibilize

Doel: nadenken over toeganklijkheid

 

Gastles stichting Possibilize

 

De stichting Possibilize bedenkt en organiseert diverse projecten die bijdragen aan inclusie van mensen met een beperking.

De stichting Possibilize bedenkt en organiseert diverse projecten die bijdragen aan inclusie van mensen met een beperking.

De organisatie richt zich op het stimuleren van ontmoetingen tussen mensen met en zonder beperking, met als doel bewustwording en het doorbreken van normatieve denkpatronen. Voornamelijk voor doven, slechthorenden en horende. Hun boodschap is dat een beperking hoeft geen probleem te zijn. De missie van Possiblilize is om te laten zien dat beperkingen geen probleem hoeven te zijn, zolang je denkt in mogelijkheden in plaats van beperkingen.

De gastles heeft me bewuster gemaakt van de diverse doelgroepen. Het schema wat we toegereikt hebben gekregen is een fijn document om mee te nemen op onderzoek bij de musea.  Hierdoor heb ik met een kritisch oog gekeken bij kunstinstellingen en er achterkomen dat er een start is gemaakt bij vele musea om het aanbod toegankelijker te maken op verschillende manieren. Daarnaast is er nog veel werk aan de winkel om wat een aantal musea aangeven op de website ook na te komen (zie ervaring wereldmuseum)

Een van hun bekendste projecten is het Sencity Festival: een wereldwijd bekend zintuigprikkelend evenement dat muziek, kunst, wetenschap en verhalen toegankelijk maakt voor doven, slechthorenden en horende. Met als doel kunstenaars, cultuurmakers en bezoekers op een niet-reguliere manier naar zichzelf en naar anderen laten kijken. 

 

De uitdaging is om een nieuwe beleving te bedenken die aansluit bij de kernwaarden van het festival: inclusie, zintuiglijke beleving en creatieve toegankelijkheid. Sencity Festival is vooral gericht om muziek, kunst, wetenschap en verhalen te ervaren met al je zintuigen. De nadruk ligt voornamelijk op muziek dat wordt vertaald naar dans en gebarentaal door dove of slechthorende artiesten, en installaties die de zintuigen op unieke wijze prikkelen. Maar hoe kan je kunst meer inzetten op een festival als deze?

 

Hoe zou het zijn om te beleven wat weinig festivalvierders ooit gedaan hebben?. Omdat het festival zich van oorsprong heeft gericht op dove, slechthorende en horende jongeren staat het beleven staat voorop. Het huidige accent ligt op muziek. Het programma zou kunnen worden verrijkt door andere kunstvormen, zoals beeldende kunst, theater en dans, meer te integreren, waardoor deelnemers met diverse interesses en talenten worden aangesproken.

 

Ik heb daarom een voorstel voor een schilderworkshop tijdens het festival waarbij deelnemers kunst maken zonder hun handen te gebruiken. Hierbij ligt de nadruk op expressie via het hele lichaam: schilderen met de mond, voeten, ellenbogen, hoofd of in een rolstoel. Geluid, trillingen en geur kunnen worden ingezet om te schilderen op beweging, zodat ook dove of visueel beperkte deelnemers de ervaring ook kunnen beleven. De workshop op een festival is laagdrempelig, toegankelijk en stimuleert creativiteit op een leuke manier.

 

In deze workshop staat beleven centraal. Deelnemers maken kunst met hun zintuigen en lichaam. Zo ontstaat een unieke ervaring voor iedereen. Dit past bij het idee van het Sencity Festival: kunst maken en beleven op een manier die voor iedereen werkt, los van taal of beperking.

 

Door aandacht te hebben voor en je bewust te zijn van exclusie, kan je ook kritischer kijken naar de werking van je eigen (kunst)organisatie, en deze bewust meer inclusief maken.  (Kunstenpunt). Daarnaast heb ik een workshop ontwikkeld voor een specifieke doelgroep: bejaarden.

Kunst draagt bij aan zingeving en kwaliteit van leven van ouderen. Onderzoek laat onder andere positieve effecten zien op het cognitieve vermogen, probleemoplossend vermogen, stressreductie en de fysieke gezondheid van ouderen. (movisie)

 

Mensen kunnen om verschillende redenen worden uitgesloten van volwaardige deelname aan de samenleving. Bijvoorbeeld door een beperking, hun leeftijd, etnische herkomst, seksuele oriëntatie of genderidentiteit. Maar ook door armoede of laaggeletterdheid. Het werken aan een inclusieve samenleving vraagt aandacht. 

Movisie

De workshop die hieruit is ontstaan is

De workshop die hieruit is ontstaan is

Ook leuke workshopdie passen bijzondere doelgroepen:  Een prikkelend voorleesfeest