Rondleiding

Waar kom jij vandaan?

 

Thema’s als de geschiedenis van mensen en hoe culturen zich in de samenleving mengen. Welke tradities heb je? En hoe ziet dat eruit? Verhalen via objecten, kleding, inrichting van de ruimtes met interactie tussen de bezoekers via vragen. Het doel is om deelnemers te laten nadenken over hun eigen afkomst, die van anderen en de invloed van migratie op de wereld.

  • deelnemers denken na over hun eigen identiteit en die van anderen
  • deelnemers denken na over tradities
  • deelnemers leren over de geschiedenis van migratie, verschillende culturen en de invloed ervan op hun eigen omgeving.

 

We starten op een centrale plek in de wijk, straat of plein. Ik vertel kort iets over de buurt en de mensen die hier wonen, van vroeger en nu. Wat is eigenlijk cultuur? Wat zijn tradities? En hoe zie je die terug in de straat? Wat is nog typisch Nederlands …of zijn er zoveel culturen dat het de laatste jaren tradities veranderd zijn…

 

Wandeling door de buurt
We lopen langs een aantal huizen, winkels of plekken in de wijk waar bewoners iets bijzonders hebben bijgedragen. Ik vertel bij elke plek een persoonlijk verhaal ,  over werk, vluchten, familie, of feestdagen. Soms neem ik voorwerpen mee die passen bij het verhaal: een kledingstuk, een eettraditie, een muziekinstrument of iets kleins uit iemands land van herkomst. Onderweg stel ik verschillende  vragen over culturen, tradities, reizen en producten.


We eindigen samen op een plein, in een buurthuis of centrale plek. Tijd om ervaringen te delen: waar kom jij vandaan? Zijn er tradities bij jou thuis? Wat heb je vandaag gehoord dat je nog niet wist? Je hebt gemerkt dat iedereen anders is. Misschien kunnen we in de groep ook ontdekken welke tradities iemand heeft. Wat zijn hun persoonlijke verhalen van afkomst?

Als afsluiter maakt iedereen zijn of haar eigen favoriete gerecht – niet om op te eten, maar om te knutselen van papier, klei of karton. Daarna zetten we alles samen op één grote tafel: een kleurrijke verzameling van smaken, herinneringen en verhalen. Een feest van herkenning en verschil.

 

Voor wie:

Deze rondleiding leent zich prima voor de Superstraat van het Wereldmuseum, zodat je meer een dialoog kan aangaan met de bezoekers. Deze rondleiding is ook superleuk om bij jouw in de buurt te doen en langs verschillende winkels te gaan om elkaar te leren kennen.

Groep: 15 personen

Tijd:  30 minuten

Kosten: € 75,00

 

Nederland is nog nooit zo divers geweest op het gebied van religie en afkomst. De laatste jaren wordt er steeds vaker gesproken over 'superdiversiteit'. Dit betekent dat er steeds meer verschillende groepen mensen naar Nederland komen, zoals expats, vluchtelingen en andere migranten. Dit leidt tot een toename van het aantal mensen in een land als en tot een grotere diversiteit aan culturen en gewoonten.

Nederlands Jeugd Instituut

Bron: Opgroeien in een cultureel diverse samenleving, Nederlands Jeugd Instituut

Wil je meer informatie over deze leuke en leerzame workshop?