Waarom zijn haren zo belangrijk voor ons?

Gepubliceerd op 9 april 2024 om 09:19

Het hebben van haren en hoe we het dragen, is belangrijk voor ons als mens.  Door de evolutie is de functie van haar om ons te beschermen tegen invloeden van buitenaf verloren gegaan. Tegenwoordig heeft lichaamshaar geen duidelijke functie meer, een mens heeft te weinig haren die kunnen dienen als bescherming of isolatiemiddel tegen warmte of kou.

 

Juist het versieren en het creëren van je identiteit is belangrijker geworden door het verliezen van deze functie. Al eeuwen lang zijn mensen bezig met haardracht, voornamelijk als identiteitskenmerk of verleidingsmiddel.

Mede door je haardracht kon je laten zien welke status je had of in welke positie je verkeerde. Tegenwoordig heeft de haardracht nog steeds een sociaal doel. Je haarstijl is een middel om je te onderscheiden van de rest van de samenleving. Denk aan rasta’s, boeddhistische monniken of skinheads. Met dreadlocks, een hanenkam of afrokapsel draag je een culturele achtergrond of je eigen identiteit uit.  Haardracht laat zien wie we zijn en het is een middel om ons uit te drukken. Zo zijn er veel gezegden met haar als thema; ‘Als je haar maar goed zit’, ‘Geen haar op mijn hoofd die daaraan denkt’, ‘Iets haarfijn uitleggen’ of ‘Grijs haar, wijs haar’.

 

Ook de verzorging van het haar vertelt veel over de persoonlijkheid. Zowel bij mannen als vrouwen. Haar kan er netjes gekapt uitzien, dat oogt verzorgd. Los vallende krullen laten zien dat je een vrolijk karakter hebt. Maar is het haar niet geborsteld, vettig of vol klitten... dat vertelt natuurlijk ook iets.

In alle culturen is het hebben van gezond, weelderig hoofdhaar een voordeel bij het menselijk contact. Haar wordt gezien als een belangrijk onderdeel van je presentatie. Niet voor niets zijn er ieder seizoen weer nieuwe trends op het gebied van haardracht, waar de industrie handig op inspeelt.

 

Vrouwen en haar

Haar staat symbool voor vrouwelijke schoonheid.  Al van oudsher wordt het haar van een vrouw wordt als sieraad gezien. Jonge vrouwen met kort haar zie je niet veel. De maatschappij heeft bepaald dat lang haar vrouwelijk en sexy is. Hoe langer hoe beter. Wanneer we aan mannen vragen wat ze mooier vinden, dan wijzen wetenschappelijke onderzoeken uit dat zij vrouwen met lang haar aantrekkelijker vinden.

Dan zijn er ook nog een heleboel aannames en meningen over het karakter van een vrouw bij bepaalde haardrachten. Natuurlijk gaat het hier om stereotypen, maar toch. Zo wordt beweerd dat als een vrouw het haar los draagt, ze meer gepassioneerd en romantisch zou zijn. Dames met lang haar zouden klassiek, discreet, volwassen en sereen zijn. Het haar dragen op de schouderlengte of net iets langer, zou betekenen dat die vrouwen intelligent en vriendelijk zijn. Vrouwen met kort haar worden gezien als atletisch en extravert. Zij zouden meer risico’s durven nemen en meer zelfvertrouwen hebben.

 

Mannen en haar

Mannen hebben hun eigen haarcultuur. Mannen hebben van nature een dikkere en stuggere bos haar. Ook kunnen zij bakkebaarden, snorren en baarden laten groeien. Waardoor hun manlijkheid, kracht en kennis word benaderdukt.

Veel mannen hebben problemen met kaal worden. Zij associëren dit met ouderdom en verval.

Hoe vervelend is het dan om inhammen, dunner wordend haar of een kalende kruin te krijgen.

IJdelheid is gekoppeld aan zelfvertrouwen. Daarnaast worden kale mannen over het algemeen als dominanter, sportiever én betere leiders beschouwd.

 

De man van tegenwoordig wordt steeds ijdeler. Uiterlijke verzorging voor mannen wordt geaccepteerd als een normaal fenomeen.

 

De impact van kaal worden bij vrouwen 

Een kaal hoofd associëren we vooral met mannen. Vaak vanwege dat we dit op het straatbeeld vaker zien.

Kalende vrouwen zien we zelden. Zij zijn er wel, maar verstoppen hun kaalheid onder een pruik, haarstuk of petje. Want kaalheid wordt al snel geassocieerd met ziek zijn, al hoeft dat natuurlijk helemaal niet zo te zijn.

 

Je gezicht en je haar is het eerste dat mensen van je zien. Het zegt veel over wie je bent en geeft een indruk van je persoonlijkheid. Als je kaal bent en niet meer voldoet aan het gangbare beeld van een vrouw, raken mensen in de war en benaderen zij je op een andere manier.

 

Niet eerder was ik mij zo bewust van de grote impact die haar op jezelf en op anderen heeft.