Astrid Honcoop schrijft boek ‘Wie ben je zonder je haar?’

Gepubliceerd op 24 november 2023 om 09:07

ZWIJNDRECHT –  Haarverlies of kaalheid bij vrouwen heeft veel impact. Met haar boek ‘Wie ben je zonder haar?’ hoopt auteur Astrid Honcoop als ervaringsdeskundige hier meer bekendheid aan te geven en lotgenoten op weg te helpen naar acceptatie.

 

Astrid is hoogzwanger als de kapper kale plekken op haar hoofd ontdekt. Na medische onderzoeken blijkt zij de auto-immuunziekte Alopecia Areata te hebben. Bij alopecia ontstaan er kale plekken in huidgebieden waar haren groeien, met name op de hoofdhuid. Waarom iemand deze aandoening krijgt, is niet bekend. De oorzaak zit waarschijnlijk in het afweermechanisme van het lichaam, dat zich richt op de haarwortels. Bij mensen met aanleg voor eczeem, astma of hooikoorts blijkt alopecia vaker voor te komen. Van behandelmethoden is het effect helaas niet overtuigend aangetoond. In een aantal gevallen gaan de haren vanzelf weer groeien, maar dit kan maanden of jaren duren.


Boek ‘Wie ben je zonder haar?’

In haar boek ‘Wie ben je zonder haar?’ beschrijft Astrid haar eigen ervaringen en geeft ze informatie over het proces. Want hoewel zij zich niet ziek voelt, heeft de aandoening wel psychische gevolgen. Het zorgt naast de verandering van haar uiterlijk ook voor veel onzekerheid, een wankel zelfbeeld en problemen in relaties en het sociaal verkeer.
Juist omdat de ziekte alopecia grillig en onvoorspelbaar verloopt, is het lastig om hierop te anticiperen. Met hoofddeksels en haarwerken camoufleert Astrid een tijdlang de kale plekken, totdat zij het moedige besluit neemt om het eigen haar af te scheren en zich niet langer te verbergen voor de buitenwereld.


Over de auteur

Astrid Honcoop (1981) is ondernemer, auteur en kunstenaar. In 2022 bracht zij het boek ‘Ik baal van taal!’ uit, over leesproblemen op de werkvloer en laaggeletterdheid. Sinds 2018 heeft zij te maken met Alopecia Areata. Met het boek ‘Wie ben je zonder je haar?‘ (ISBN nummer 978-90-9037860-2) hoopt zij anderen die ook last hebben van deze aandoening een hart onder de riem te steken en te inspireren, mensen hierover te informeren en de zichtbare én niet zichtbare gevolgen beter bespreekbaar te maken.


Kijk voor meer informatie of het bestellen van het boek op de website www.astridhoncoop.nl of neem contact op met Astrid via e-mail: info@astridhoncoop.nl