De haarcultuur is enorm.

Gepubliceerd op 7 maart 2024 om 15:26

Overal waar ik kom gaan gesprekken over je haar, kapsel of look. Dat valt mij natuurlijk enorm op nu ik zelf #haaruitval heb. Als mensen naar mijn aandoening vragen, gaat eigenlijk gelijk het gesprek naar het kapsel van de desbetreffende persoon. Want iedereen heeft iets met haar.

De magazines staan er vol met artikelen over kapsels en modetrends. Op sociaal media zie je dagelijks tutorial hoe je krullen, stijl, staarten kan maken. De winkels liggen vol met haarproducten. Niet alleen om je kapsel overeind te houden, maar ook om alles weer uit te spoelen en daarna te verzorgen. Op iedere hoek van de straat is er een kapper te vinden.

En dan heb ik het nog niet over de industrie als je last hebt van haaruitval. Want ook daar is een hele wereld. Een wereld waar veel in omgaat als je te maken krijgt met haaruitval. Haarwerken, mutsjes, make-up, sjaaltjes, haarextensions, haartransplantaties maar ook de medische wereld wilt een graantje meepikken.

Ik snap het ook wel. Goed in je vel zitten is enorm belangrijk voor je zelfvertrouwen, je gelukkig voelen. Het maakt je sterk en krachtig. Maar moeten we ons niet afvragen of waarom we zo gevoelig zijn als je kapsel anders zit dan dat je graag wilt. De haarindustrie speelt hier natuurlijk super goed op in en raakt je in je emotie. Dat verkoopt namelijk vanzelf.

Er gaan bakken geld om in de industrie van haar. Alles om je kapsel of je haar up-to-date te houden. Daar sta je in het dagelijks leven niet bij stil. En wij mensen zijn daar super gevoelig voor.

Niet voor niets zijn er zoveel spreekwoorden te vinden met de woorden, haar, kapsel en kaal. Denk maar eens na; als jou haar niet goed zit, dan ben je onzeker en als je haar te lang is, dan voel je je niet prettig. Ook grijs worden is een dingetje. Blik eens terug in de corona-periode waardoor we niet meer naar de kapsalon mochten. Er waren mensen bij die niet meer buiten de deur kwamen omdat hun haren niet meer in model zat.

In mijn boek bespreek ik ook dit onderwerp; de haarcultuur. Heb jij ooit eens stil gestaan hoe belangrijk je haren voor je zijn?

Volgens mij ben je meer dan je uiterlijk! Goed in je vel zit is enorm belangrijk. Niet alleen voor de persoon, maar ook op het werkgebied. Uit persoonlijke ervaring heb ik ondervonden hoe het vuurtje uitdooft als je je niet lekker in je vel zit. Hoe sterk de cultuur van uiterlijk vertoon is. Hoe de industrie daar op inspeelt. En hoe kwetsbaar je bent als ondernemer.

Maar doordat ik mijn nieuwe ik heb omarmt, ben ik alleen maar sterker geworden. Een zoektocht waarbij ik weet dat ik meer ben dan mijn uiterlijk. Sinds ik mijn aandoening #Alopecia heb omarmt zie ik alleen maar voordelen van mijn korte koppie met gaten. Daarnaast is het super fijn om in te zien dat jezelf een postieve twist kan geven aan hoe jij in het leven staat.

Voordelen van geen haar:

 

  • In de ochtend sta ik niet lang voor de spiegel.
  • Mijn kapsel zit altijd goed.
  • Geen onzekerheid of mijn haar wel goed zit.
  • Sinds mijn haar eraf is, voel ik een enorme positieve kracht vanuit binnen.
  • Mensen kijken me nu toch wel vreemd na, dus waarom zou ik me nu verstoppen?
  • Ik ben creatiever geworden met petjes, sjaaltjes en hoeden.
  • Geen uitgave aan verzorgingsproducten.
  • Geen bijdrage aan plastiek afval en chemicaliën.
  • Ik hoef nooit meer naar de kapper.
  • Ik ben mooi zonder alle poespas.

 

Meer weten over de haarindustrie en -cultuur? Ik kom graag een kop koffie drinken, een #lezing geven over bestel mijn boek via de webshop van astridhoncoop.nl