Op de gevoelige plaat

Gepubliceerd op 15 februari 2024 om 13:18

Astrid Honcoop schreef een boek over leven met alopecia areata. “Een lange tijd geleden, toen ik nog haarwerken droeg, deed ik een fotoshoot met én zonder haarwerk. Die foto’s waren prachtig. Maar omdat ik zelf het gevoel had dat ik mij super-vrouwelijk voelde met haarwerk, en juist heel ‘kaal’ zonder haarwerk, hielden die foto’s mij een totaal andere spiegel voor. De vrouw met het haarwerk was namelijk helemaal niet zo aan het floreren zoals ik in mijn hoofd had. En de foto van de vrouw zónder haarwerk, die stond juist wél in haar kracht!

Die foto’s heb ik nodig gehad om mijn beeld over mezelf bij te stellen, waardoor de binnenkant weer met de buiten-kant klopte. Omdat de foto’s zo mooi waren, heb ik lang gespeeld met de gedachte om hier ‘iets’ mee te doen. Uiteindelijk is dat mijn boek geworden. Het is zo fijn om bevrijd te zijn van de worsteling en schaamte. Dat je kunt zijn wie je wilt zijn. Die boodschap wil ik met mijn boek graag meegeven aan anderen die te maken hebben met haaruitval.”

Wie ben je zonder je haar

Astrid Honcoop

€ 25

Uitgegeven via Het Ontwerploket

Tekst: Mara Ruijter 

Fotografie: Anke Bot