Astrid heeft Alopecia Areata

Gepubliceerd op 28 juni 2024 om 12:22

“Ik voel me net een wandelend kunstobject”

 

Haarverlies of kaalheid bij vrouwen heeft veel impact. In onze maatschappij wordt lang haar vaak geassocieerd met vrouwelijkheid. Auteur en ervaringsdeskundige, Astrid Honcoop, wil met haar boek ‘Wie ben je zonder je haar?’ lotgenoten helpen bij het proces van zelfliefde en acceptatie. “Schoonheid komt toch écht van binnenuit.”

Astrid, woonachtig in Zwijndrecht, is hoogzwanger als de kapper kale plekken op haar hoofd ontdekt. Na diverse medische onderzoeken blijkt zij de auto-immuunziekte Alopecia Areata te hebben. Een aandoening die heel onvoorspelbaar is en bij iedereen anders verloopt. Bij alopecia ontstaan er kale plekken op gebieden waar haren groeien op je lichaam, met name op de hoofdhuid. Een verdrietige en onzekere periode breekt aan.

“Ik werd voor de derde keer moeder en zou juist enorm moeten genieten van deze bijzondere tijd”, vertelt Astrid. “Maar het tegenovergestelde was waar. Als ik in de spiegel keek, zag ik een hele andere vrouw en werd met de dag onzekerder. Ik ging mij een tijdlang verstoppen achter verschillende haarwerken en hoofddeksels. Een rouwproces brak aan waarbij ik afscheid nam van mijn oude ik. Mijn haar schoor ik af, wat een bevrijding was. Toch had ik die haarwerken nodig. Met die lange haren voelde ik mij supervrouwelijk van binnen en tegelijkertijd maakte het dragen van haarwerk mij erg onzeker. Tot de dag dat ik van een vriendin een fotoshoot cadeau kreeg. Een shoot zowel met als zonder haarwerk. Wat een verschil! Ik was supermooi zonder haarwerk. Mijn beeld van binnen klopte dus niet met dat van  buiten. Dát moment was de omslag in mijn proces. Mijn innerlijke gevoel ging veranderen. Het voelde als een bevrijding om mijn pruiken in de hoek te gooien en mezelf eindelijk te zien zoals ik geworden was.” 

 

“Ik ben dankbaar dat ik mijn aandoening nu kan omzetten in kracht.”

 

Hierna besloot Astrid om bewustwording te creëren en lotgenoten te helpen. “Mijn creativiteit borrelde aan alle kanten en ik nam contact op met een schrijfcoach. In vier maanden tijd stond alles op papier. Het verhaal kwam uit elke vezel van mijn lijf.” Met haar boek, dat eind 2023 uitgekomen is, wil Astrid lezers inzicht geven in haar rouwproces. In ‘Wie ben je zonder je haar?’ beschrijft Astrid haar eigen ervaringen en geeft ze informatie en tips over haar (rouw)proces. “Als het je lukt, probeer het te omarmen, daar kom je er echt verder mee.”

 

“Ondanks dat het niet altijd makkelijk was, ben ik nu dankbaar dat ik mijn aandoening kan omzetten in kracht. Ik ben uniek en anders. IK ben mij bijvoorbeeld ook uitbundiger gaan kleden. Mensen kijken toch wel. Ik gebruik meer kleur in mijn make-up en kleding en ik word steeds vaker herkend. Ik voel mij net een wandelend kunstobject. Ik leef meer in het NU en denk niet veel aan de toekomst wat betreft Alopecea. Ik ben dichter bij mezelf en sta veel steviger in mijn schoenen.”

 

Kijk voor meer informatie op het bestellen van het boek op de website www.astridhoncoop.nl of neem contact op met Astrid via info@astridhoncoop.nl

 

Tekst: Esther Paans

Fotografie: Anke Bot

BrAM magazine